Skip to content

biografie

Het levensverhaal van Marilyn Monroe kent vele variaties. Haar officiële website, marilynmonroe.com,  lijkt de meest florisante versie aan te houden; hier wordt niet gerept over de mogelijke incest of de verwaarlozing door haar alcoholistische haar moeder.  Op andere  websites zoals wikipedia.com, en in enkele biografieën, komt dit wel naar voren. Er zijn vele verschillende versies over waarom Marilyn trouwde met haar jeugdliefde, en er zijn talloze theorieën rondom haar dood. Zelfs haar naam lijkt niet eenduidig te zijn; op de ene website heet ze Norma Jeane Baker, op de ander Norma-Jean Mortensen. Er wordt gezegd dat Monroe Marilyns tweede naam was, anderen zeggen dat het de achternaam van haar oma, of moeder, was. Dit toont aan dat een eenduidig biografisch verhaal over Marilyn Monroe schrijven lastiger is dan het lijkt. Om enige houvast te hebben is de volgende biografie gebaseerd op de volgende twee boeken: Movie Icons: Marilyn Monroe van Duncan uit 2006 en Marilyn: Leven van een legende van Evans uit 2004.

Dat ook biografieën het niet altijd eens zijn blijkt als je de twee boeken met elkaar vergelijkt. In Duncans Movie Icons: Marilyn Monroe  uit 2006 heet Marilyns moeder bijvoorbeeld Gladys Monroe, in Evans Marilyn: Leven van een legende  uit 2004 heet haar moeder Gladys Baker. In Evans (2004) wordt tevens bericht dat Marilyn in 1933 even bij haar moeder woont, terwijl zij voor die tijd in pleeggezinnen heeft gewoond. Rond 1935 woont Marilyn dan een paar jaar bij een vriendin van haar moeder, voordat ze vlak na het behalen van haar middelbare school diploma met haar buurjongen trouwt. In Duncan (2006) worden echter de jaren 1926 tot 1942 aangemerkt als een periode waarin Marilyn verblijft in pleeggezinnen, een periode die zij ontvluchtte door met haar buurjongen James Dougherty te trouwen. Marilyn was toen net 16 jaar. Alleen al over de eerste 16 jaar van het leven van Marilyn Monroe bestaan zoals gezien vele verschillende verhalen. Zowel op internet als in de boeken wordt daarom niet geheel duidelijk hoe haar leven écht is verlopen. Daarom worden in deze biografie voornamelijk de hoofdlijnen uit haar leven beschreven, de zaken waar beiden boeken het over eens zijn.

De jonge Norma Jeane Baker

 In Los Angeles, Californië,  wordt op 1 juni 1926 Norma Jean(e) Mortenson geboren. Aangezien de identiteit van haar vader onbekend blijkt, wordt het meisje later omgedoopt tot Norma Jeane Baker, naar haar moeder, Gladys Baker. Gladys Baker werd kort na de geboorte van haar dochter opgenomen in een inrichting vanwege problemen met haar mentale gezondheid. Hierdoor verloor zij ook haar baan. Norma Jean(e) bracht hierdoor zo goed als haar hele jeugd in pleeggezinnen door, totdat zij op 19 juni 1942, net afgestudeerd van de middelbare school en pas 16 jaar, trouwt met haar buurjongen, James Dougherty. Rond 1944 werkt Norma Jean(e) een tijd aan de lopende band voor de Radio Plane Company in Burbank, voordat zij begint te werken als fotomodel. In juni 1946 vraagt Norma Jean(e) de scheiding van Dougerty aan. Vlak hierna volgt haar eerste screentest bij de filmmaatschappij 20th Century Fox (Fox).  Als zij bij deze maatschappij een contract tekent, doet ze dit onder de naam ‘Marilyn Monroe’. In zowel Duncan 2006 als Evans 2004 bestaat geen overeenstemming de herkomst van haar nieuwe naam; was het een familienaam, of werd de naam bedacht door een filmagent?

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe verschijnt voor het eerst in de film Scudda-Hoo!Scudda-Hay! in 1947. Omdat Fox haar contract niet verlengt, tekent Marilyn in 1948 bij de filmmaatschappij Colombia Pictures, maar ook dit contract wordt niet verlengd. In hetzelfde jaar ontmoet Marilyn filmagent Johnny Hyde, die haar vanaf dan tot aan zijn dood in 1950 begeleidt, en die Monroe als filmster op de kaart zet. In 1949 poseert Marilyn naakt voor een kalender van Tom Kelly, een foto die later wereldberoemd zal worden. Haar filmdoorbraak volgt in datzelfde  jaar met The Asphalt Jungle, een film van MGM. Na haar rol in All About Eve tekent Marilyn, vlak voordat Hyde sterft in 1950, opnieuw een filmcontract bij Fox. Marilyn Monroe wordt steeds bekender en populairder, onder andere doordat tijdschriften artikelen aan haar gaan wijden en ze een Oscar uitreikt bij de Academy Awards.

Filmposter voor de film The Seven Year Itch uit 1955

In het jaar 1952 trouwt Marilyn opnieuw, ditmaal met de wereldberoemde honkbalspeler Joe Dimaggio. In hetzelfde jaar ontstaat er een schandaal rondom haar eerdere naaktkalender, en speelt Marilyn  de hoofdrol in de film Gentlemen Prefer Blondes. Haar carrière begint nu echt van de grond te komen, en hoewel ze in 1954 geschorst wordt door haar filmmaatschappij 20th Century Fox, houdt ze in Korea een reeks concerten voor Amerikaanse soldaten. In 1954 speelt Marilyn ook  in de film die wellicht het bekendste beeld van de filmster opleverde; de scène van de opwaaiende witte jurk in de film The Seven Year Itch. Twee jaar na haar tweede huwelijk wordt de scheiding van Monroe en Dimaggio voltrokken. In 1955 begint Marilyn vervolgens aan een acteeropleiding, en richt ze haar eigen productiemaatschappij op; Marilyn Monroe Productions. En opnieuw wordt zij geschorst door filmmaatschappij Fox. Echter, in 1956 wordt er opnieuw een contract afgesloten tussen Fox  en Marilyn Monroe. Ook trouwt ze in dit jaar voor de derde maal; dit keer met Arthur Miller, een bekende toneelschrijver. In hetzelfde jaar krijgt Marilyn haar eerste miskraam. In 1957  wordt volgens Evans (2004) een zwangerschap afgebroken en op internet circuleert het verhaal dan Marilyn twaalf keer een abortus heeft gehad. Duncan (2006) bericht alleen dat Marilyn in een periode van drie jaar (’56-’58) drie keer een miskraam kreeg. Het jaar daarop, in 1959, komt de film Some Like It Hot uit.

Foto van Marilyn Monroe, gemaakt door Richard Avedon, 1957.

In 1960 krijgt Marilyn een zenuwinzinking terwijl ze opnames maakt voor haar nieuwe film The Misfits. Het jaar daarop volgt de scheiding van Arthur Miller. Waar Evans (2004) melding maakt van haar opname in een psychiatrische kliniek, slaat Duncan (2006 ) deze periode over. Marilyn Monroe ontmoet in 1961 Robert Kennedy, en president J.F. Kenndy. In 1962 zingt ze in Madison Square Garden het nummer ‘Happy Birthday’ voor president J.F. Kennedy, officiële opnames hiervan zijn nog steeds terug te vinden op YouTube. Opnieuw zijn er dit jaar problemen met filmmaatschappij Fox; Marilyn wordt ontslagen wegens contractbreuk, maar enkele weken later opnieuw aangenomen tegen een hoger salaris. Het filmen van de film (met de veelzeggende titel) Something’s Gotta Give wordt hervat. Vier augustus 1962 is de laatste dag dat Marilyn Monroe levend is gezien. Rondom haar dood is veel speculatie, zo zou zij vermoord zijn in opdracht van de Kennedys, gezien de vermoedelijke affaire die Marilyn had met zowel president J.F. Kennedy als Robert Kennedy.

Marilyn Monroe stierf op 36-jarige leeftijd aan een overdosis.

Op 5 augustus 1962 wordt bekend dat Marilyn Monroe is gestorven, en dat men er vanuit gaat dat ze zelfmoord heeft gepleegd door een overdosis medicijnen te nemen. Het wordt nooit geheel duidelijk of Marilyn echt zelfmoord heeft gepleegd of dat zij per ongeluk een overdosis pillen heeft geslikt. Drie dagen later wordt Marlilyn Monroe begraven in het Westwood Memorial Park Cemetery.

De krant New York Daily News, maandag 6 augustus 1962.

 
Bibliografie
 
Duncan,P. (ed.) (2006) Movie Icons: Monroe. Uitgeverij Taschen, Keulen. ISMN 978-3-8228-2117-6.
Evans, M. (2004) Marilyn: Leven van een legende. Uitgeverij Tirion, Baarn. ISBN 90-439-0631-x.
 
Afbeeldingen achtereenvolgens via:

http://www.students.stedwards.edu/mazcara2/biography.htmlAdvertenties
2 reacties leave one →
 1. henriette permalink
  30/01/2010 11:03

  Dag Juliette, wat leuk om jullie werkstuk te lezen. Super, die foto’s van jullie in marilyn-stijl.
  Ze heeft me altijd geintrigeerd, net wat jullie ook schrijven, ook al omdat haar leven aan de ene kant zo uitvergroot in de pers kwam en aan de andere kant zo met raadselen is omgeven. Dat blijkt ook alweer uit dit stukje over haar biografie, hoe kan die zo verschillend zijn, zou je zeggen. hartelijke groet, henriette

 2. Leila permalink
  20/02/2010 17:36

  Dag Juliette, Met grote belangstelling heb ik je/jullie werk
  bekeken. Zeer interessant en verzorgd! Triest dat ze zo jong is overleden. Veel succ6 verder en groetjes
  Leila

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: